Diferenta dintre colesterolul bun si colesterolul rau

Diferenta dintre colesterolul bun si colesterolul rau

 

Auzim adesea din partea celor care nu sunt foarte instruiti din punct de vedere medical, spunand "sufar de colesterol", sau "am colesterolul marit" ca si cum colesterolul ar fi o boala sau ca si cum colesterolul este ceva ce trebuie mentinut la un nivel scazut cu orice chip. In realitate, cand vorbim despre colesterol e bine de stiut ca acesta este o grasime (sau o lipida), care circula prin corpul uman prin intermediul sangelui, fara insa ca cele doua - colesterolul si sangele – sa se amestece. Iar acest lucru este posibil cu ajutorul lipoproteinelor, care transporta colesterolul prin sange.

Acum, pentru a nu mai perpetua credinta populara ca acest colesterol este rau oricum ar fi el si ca trebuie sa incepem o lupta apriga impotriva sa, e bine de stiut ca exista si colesterol benefic organismului, iar acesta este colesterolul HDL (high density lipoproteins sau lipoproteine cu densitate mare) sau asa numitul "colesterol bun". Lipoproteinele cu densitate mare transporta colesterolul din organism catre ficat inainte ca acesta sa se depuna pe peretii arterelor de sange si sa produca grave consecinte (ingrosarea peretilor arterelor, ateroscleroza, infarct etc).

Colesterolul LDL (low density lipoproteins / proteine cu densitate mica) este colesterolul de care toata lumea se teme si cel care are consecinte grave pentru sanatate. Lipoproteinele cu densitate mica sunt cele care conduc colesterolul din organism in sange. De aici si supranumele sau, "colesterol rau" pentru ca lipoproteinele LDL au ca efect mentinerea colesterolului pe peretii arterelor, pe care le pot ingrosa si pot cauza boli serioase de inima sau alte afectiuni conexe.

Asadar, atunci cand ne testam pentru colesterol e bine sa stim ca trebuie masurate ambele valori, HDL si LDL, astfel incat sa stim exact daca renumitul colesterol rau este la cote alarmante sau daca cel bun este la cote scazute, si astfel nu isi mai executa corect rolul de protector al arterelor. Pentru valori modificate ale colesterolului e bine de stiut ca o adevarata "trusa de prima jutor" gasiti intotdeauna la CufarulNaturii.ro, din meniul Produse Naturiste > Diabet, nutritie si metabolism > Colesterol

 

 

Publicat in 11-07-2019 Articole despre sanatate 0 2626
Etichete: colesterol

Adauga un comentariuAdauga un raspuns

Cauta pe blog

Categorii

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Etichete blog

Produse vizualizate

Nu exista produse vizualizate

Meniu

Sus
Compara 0